© Rootsville.eu

Christiane Karam (LB)
tiltle: Nar
music: Balkan Jazz
release date: january 28, 2022
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Christiane Karam

© Rootsville 2021


Geboren en getogen in het door oorlog verscheurde Beiroet, Libanon, komt de unieke vocale stijl van Christiane Karam voort uit haar liefde voor verschillende muzikale tradities. Karam is sinds 1998 gevestigd in Boston en New York City en heeft consequent creatieve en meeslepende manieren gevonden om de muzikale tradities van haar Libanese en Armeense erfgoed te combineren met moderne jazz en andere hedendaagse stijlen. Ze is de oprichter van het bekroonde ZiZALA Ensemble (dat werd geprezen om zijn deskundige vermenging van volksmuziek en jazz uit het Midden-Oosten en de Balkan) en de leider van het veelgeprezen Pletenitsa Balkan Choir. Aan het Berklee College of Music, waar ze op de faculteit zit, richtte en leidt ze het Berklee Annual Middle Eastern Festival. Ze heeft de wereld rondgereisd om haar 'Voices'-workshop te geven en te geven, en staat ook bekend om haar werk als co-facilitator van de Circlesongs-workshop naast Bobby McFerrin en zijn team bij het Omega Institute.

Zangeres en componiste Christiane Karambrengt haar nieuwe album "Nar" uit op 28 januari 2022. Puttend uit een diepe bron van geleefde en muzikale ervaringen, is de eerste release van de Beiroet-inwoner in negen jaar een meertalig muzikaal tapijt bedoeld om te inspireren en te verheffen in moeilijke tijden. Voor de gelegenheid heeft Karam haar talentvolle kwintet ingeschakeld, bestaande uit de beroemde pianist Vadim Neselovskyi, de virtuoze cellist Naseem Alatrash, first-call bassist Peter Slavov en de met Grammy bekroonde percussionist Keita Ogawa. Terwijl haar zang centraal staat, treedt Karam hier ook op op de tupan- en bendir-drums. Nar zal onafhankelijk worden uitgebracht als een cd, digitale download en vinyl LP in beperkte oplage.

Nar, Karams vierde opname maar eerst met haar kwintet, vertegenwoordigt een cruciaal moment voor de artiest, aangezien het haar meest volledig gerealiseerde project tot nu toe is. Karam beschrijft de tijd voorafgaand aan het opnemen van Nar als bijzonder introspectief, omdat ze voelde dat haar kunstenaarschap zich op nieuwe en meeslepende manieren ontwikkelde. "Er was iets aan het verschuiven en het was tijd om te documenteren wie ik nu aan het worden was, zowel als artiest als als componist", vertelt Karam. Terwijl eerdere werken een koor- en grotere ensemblebenadering van compositie en improvisatie kregen, vond ze dat het nu tijd was voor een meer intieme kijk op de stem in een rauwe kwintetsetting. Met Vadim Neselovskyi aan boord als Associate Producer, begonnen de contouren en tijdlijn van het project in 2019 te ontstaan. Ze waren van plan in het voorjaar van 2020 de studio in te gaan, maar toen sloeg de pandemie toe.

Nar ontleent zijn naam aan het Arabische woord voor "vuur". Hoewel de titel verwijst naar de tragische gebeurtenis die die dag in Beiroet plaatsvond en een eerbetoon is aan degenen die hun leven hebben verloren, is het ook bedoeld als vreugdevol en opbeurend. Nar is een viering van veerkracht, verbinding en de triomf van de menselijke geest in het aangezicht van tegenspoed. In de loop van 13 nummers worden luisteraars getrakteerd op Karam's kijk op gemeenschappelijke thema's die door de mensheid worden gedeeld, zoals liefde, verdriet, erbij horen, overwinnen en opnieuw beginnen. Het omvat vijf talen (Arabisch, Frans, Engels, Bulgaars en Armeens), allemaal afkomstig uit Karam's geboorteland en geadopteerde huizen. Muzikaal heeft Nar veel te bieden. Met improvisatie als kern, variëren de stukken van Karam's opwindende originele composities tot opnieuw bedacht traditioneel materiaal uit verschillende volkstradities en variëren in stemming van weemoedig en reflecterend tot ritmisch en gedurfd. Modale en ritmische concepten die vaak worden aangetroffen in oosterse muziek, gaan naadloos samen met weelderige jazzharmonieën en een westerse klassieke esthetiek.

tracks:

1. Nar (C. Karam)
2. Halla’ Fallayt (Caucasian Traditional)
3. Last Snow (V. Neselovskyi) 
4. Petlite Peyat (Bulgarian Traditional)
5. Interlude #1 (K. Ogawa/Poetry by C. Karam)
6. Beirut (C. Karam)
7. Peine (Hungarian Traditional)
8. Haneen (Sergio & Clarice Assad/C. Karam)
9. Interlude #2 (C.Karam/V.Neselovskyi)
10. Voyage (C. Karam)
11. Btiji Aala Bali (A.C. Jobim)
12. Farandole (C. Karam)
13. Nar (Reprise) (C. Karam/Quintet)